sunnuntai 23. syyskuuta 2012

B. Hurja ladamatka

   Wolfgang Herrndorfin kirjoittama Ladaromaani (2012) on vauhdikas kertomus kahden nuoren pojan kesälomasta.
   Kaikki alkaa viimeisistä kouluviikoista, jolloin Maikin luokalle tulee uusi oppilas nimeltään Tschick. Maik on ihastunut Tatjana nimiseen erittäin kauniiseen tyttöön, joka on kesän alussa pitämässä syntymäpäiväjuhlia, joihin kaikki tahtoisivat päästä. Maik ei kutsua koskaan saanut, ja murtui siitä täysin. Tilannetta ei helpota se että Maikin äiti on alkoholistiparantolassa ja isä lähtee kahdeksi viikoksi lemmenlomalle sihteerinsä kanssa. Maik jää siis yksin kotiin. Kaikki sujuu hyvin, kunnes luokan häirikkö Tschick kurvaa pihaan varastetulla Ladalla. Maik ei missään nimessä tahdo lähteä kyytiin, koska ei pitänyt Tschickistä ja ei halunnut ongelmia. Pitkän suostuttelun jälkee Maik kuitenkin suostuu lähtemään mukaan. Ensimmäisenä kaksikko suuntaa käymään Tatjanan pihalla, jotta Maik pystyy antamaan persoonallisen lahjansa hänelle.
   Seuraavaksi kaksikko lähtee ajelemaan pois kaupungista vailla päämäärää. He ajoivat, kunnes nälkä iski. He päätyivät ruokailemaan jonkin erittäin vieraanvaraisen perheen luo, josta he saivat lähtiessään jättiläiskurpitsan. Maik ja Tschick joutuivat välttelemään poliiseja päivässtä toiseen, joten he joutuivat nukkumaan kaikenlaisilla syrjäisillä paikoilla. Seuraavana päivänä pojat tajusivat että bensa on lopussa. He lähtivät etsimään bensaletkua kaatopaikalta, jolloin he tapasivat huonokäytöksisen nuoren Isan. Hän pyöri poikien mukana muutaman päivän, jonka aikana ehti jopa ehdottaa Maikille seksiä. Maikille myös selvisi, että Tschick on homo. Pojat ehtivät vielä väistellä kommunistin luoteja ennenkuin reissu päättyi traagisesti. He törmäsivät sikarekan kanssa, ja molemmilta lähti taju.
   Kirjan naiset olivat erittäin määrätietoisia. Kaikilla oli vahva mielipide asioihin, eivätkä naiset antaneet miesten määräillä. Naisilla ei kuitenkaan ollut helppoa, mikä ilmenee esimerkiksi siitä, kun Isalla ei ollut kotia ja kadut olivat kasvattaneet tytön erittäin vahvaksi fyysisesti sekä henkisesti. Toisaalta kyseisten naisten ääripäitä olivat Maikin perheen puutarhuri ja hänen alkoholiongelmainen äitinsä. Puutarhuri oli ulkomaalainen ja työskentelee ilmeisen huonolla palkalla "pimeästi". Maikin äidin elämä kävi liian raskaaksi ja tarttui pulloon henkisen heikkouden vuoksi.
   Kirjan miesten elämäkään ei ole ruusuilla tanssimista. Maikin isä toimi melko vastuuttomasti jättäessään lapsensa kahdeksi viikoksi yksin kotiin, ja muutenkin hänen elämänasenteensa oli ehkä liiankin huoleton. Elinolot heijastuivat lapsiin selkeästi. Maik oli elänyt rikkaassa perheessä minkä seurauksena hänestä oli tullut melko ujo ja syrjäänvetäytyvä, kun taas Tschick oli todella köyhästä perheestä, joka teki hänestä "laitapuolen  kulkijan". Kommunistimies oli asunut ilmeisesti vuosikausia metsässä, ilman minkäänlaista sosiaalista kanssakäymistä, mikä teki hänestä kärttyisän "erakkopapan".
   Maikin identiteettiin ja ratkasuihin vaikutti paljon hänen taustansa ja Tschick. Hän tulee niin rikkaasta perheestä, että oli aina saanut haluamansa. Tästä syystä hän oli erittäin ujo. Tschick taas oli hänen vastakohtansa, ja kun he viettivät kesän kahdestaan, Maikkikin rohkaistui selkeästi. Kuitenkin kaikista oleellisin syy Maikin lähdölle lada-ajelulle on se, ettei Tatjana kutsunut häntä juhliinsa.